izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey!

Şu sıralar dünyanın gündeminde olan teknoloji alanından sanata alanına kadar bir çok alanda kendinden çokça söz ettiren ve daha önce görülmemiş şeylere imza atan bu NFT Nedir? Gelin daha yakından tanıyalım.

NFT NEDİR?
NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey! 1NFT, kısaca blockchain (ya da blok zinciri) teknolojisini kullanarak doğrulanmış bir tür varlık olarak tanımlayabiliriz. Blockchain teknolojisi, bir ağ oluşturan bilgisayarların çeşitli alışverişlerin kaydını tutması ve alıcılara orijinallik ve sahiplik kanıtları sunması anlamına gelmektedir. NFT‘yi Bitcoin ya da Ether gibi kısaca kripto para olarak adlandırılan diğer blockchain temelli varlıklardan  ayıran ve söz ettiren en önemli özellik, NFT’lerin eşit değer karşılığında başka NFT’lerle değiş tokuş edilmesinin ya da daha küçük değerlere ayrılmasının yani bozdurulmasının mümkün olmaması.

Değiştirilemez Tokenlar (NFT), fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımalarıdır. Herhangi bir oyun kartının, bir ayakkabının veya bir kalemin değiştirilemez tokenı olabilir. Bu tokenlar, kripto para birimlerinin aksine birbirleriyle takas edilemez çünkü her değiştirilemez token, dijital para birimlerinin aksine birbirinden farklıdır.Her birinin kendine özgü bir imzası vardır.

NFT’ler Nasıl Çalışır?

NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey! 2

Resimler ve heykeller gibi geleneksel sanat eserleri, türünün tek örneği olduğu için değerlidir. Ancak dijital dosyalar kolayca ve sonsuz bir şekilde çoğaltılabilir. NFT’ler ile sanat eserleri, alınıp satılabilen dijital bir sahiplik sertifikası oluşturmak için kullanılabilmektedir.

Kripto para biriminde olduğu gibi, blok zinciri olarak bilinen paylaşılan bir defterde bu sahibin bir kaydı tutulur. Kayıtlar, dünya çapında binlerce bilgisayar tarafından tutulduğu için sahtecilik yapılmasına imkan yoktur. NFT’ler aynı zamanda sanatçıya, örneğin gelecekteki herhangi bir token satışından bir kesinti verebilecek akıllı sözleşmeler de içerebilmektedir.

NFT’lerin Değeri Nedir?

NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey! 3

Fikirde, herkes işini bir NFT olarak satmak için oluşturabilir, ancak son zamanlarda milyonlarca dolarlık satış haberlerine oldukça  ilgi arttı.19 Şubat’ta, Nyan Cat’in animasyonlu bir Gif’i uçan bir pop-tart kedinin 2011 yılı görüntüsü 500.000 dolardan fazla bir miktara satıldı. Birkaç hafta sonra müzisyen Grimes, dijital sanatının bir kısmını 6 milyon dolardan fazla sattı. Bu haberlerden sonra insanların NFT‘ye olan ilgisi de haliyle arttı.

 

NFT’ler Nasıl Üretiliyor ?

NFT’ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmış  olan ERC-721 token standartlarına göre üretilmekte. Kullanıcıların blockchain’in teknik dünyasında kafalarının karışmaması  için işlemin kolayca gerçekleştirilmesini mümkün kılan platformlar bulunuyor. NFT üretebilmek için ihtiyaç olan tek şey dijital kripto para cüzdanı. NFT olarak üretilmek istenen dosya, bu platformlar aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametreleri belirleniyor. NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında ne kadar pay ödenmesi gerekeceği, gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödenerek NFT’ler üretilmiş oluyor.

NTF Nasıl Kullanılıyor ?

NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey! 4

NFT, benzersiz bir imzayla çalışan tek bir NFT’yi yaparak, dijital bir yaratıcı çalışmanın yapay kıtlığına neden olmak için kullanılabilir. Sanat eserlerinin NFT’leri bu nedenle imzalı öğelere benzer. Bir NFT’nin benzersiz kimliği ve mülkiyeti, blok zinciri defteriyle doğrulanabilir. NFT’ler, benzersiz, 40 basamaklı bir harf ve sayı dizisini hesaplayan bir algoritma olan kriptografik bir karma işlevi aracılığıyla işlenen meta verilere sahiptir. NFT’ler ayrıca birden çok platformda varlık birlikte çalışabilirlik olasılığını yaratmak için kullanılır.

Peki Kopyalanma Nasıl Engellenir?

Milyonlarca insan Beeple’ın 69 milyon dolara satılan sanatını gördü ve görüntü sayısız kez kopyalanıp paylaşıldı. Çoğu durumda sanatçı, eserlerinin telif hakkını elinde tutar, böylece kopyalar üretmeye ve satmaya devam edebilirler.

Ancak NFT’nin alıcısı, “orijinal” çalışmaya sahip olduğunu kanıtlayan bir “jetona” sahiptir. Bazı insanlar bunu imzalı bir baskı satın almakla karşılaştırır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.