Adobe Premiere Pro Nedir? Nasıl Kullanılır?
Sanal alemin neredeyse tüm sorunlarına çözüm olan Adobe Programlarından biri Adobe Premiere Pro. AdobeSystem firmasının ürünleri olan bu programlar sanal ortamdaki grafik, görsel vs. gibi ihtiyaç duyulan materyalleri üretebilmenize olanak sağlıyor. Film, video, reklam gibi dijital ihtiyaçlarda hem giriş hem de profesyonel seviye kullanılan bir programdır Adobe Premiere pro.
Peki Adobe Premiere nedir, Adobe’nin bu programı ne işe yarar, birlikte inceleyelim.
Adobe Premiere aslında video ve film montaj programıdır. Giriş seviyesindeki amatörler ve profesyoneller dahil evrensel çapta en çok kullanılan video düzenleme (editleme) programıdır. Bu program TV programcıları tarafından kullanıldığı gibi YouTube içerik üreticileri içinde ilk adrestir.
Adobe şirketinin en bilindik programlarından biri olan Premiere yediden yetmişe video geliştiricileri tarafından kullanılan bide video düzenleme (editleme) ve montaj programıdır. Alanında ki rakiplerine göre daha basit ve daha çok imkana sahiptir. Basit bir ara yüz, koyu bir çalışma alanına sahiptir. Kullanmayı öğrenmek oldukça basit ancak bu programda üretebileceğiniz eserler profesyonel düzeydedir.
Adobe programlarının çoğunda bulunan bir özellik Premiere’de de bulunmakta ve alanındaki programlardan ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Bu özellik ise desteklediği format çeşitliliğidir. Size elinizdeki her formatta ki video ve müzik materyallerini bu programa atarak filme dahil edebilir oluşturduğunuz içeriği ise istediğiniz formatta dışarı aktarabilirsiniz. Dışarı aktarma konusunda ise ister bilgisayarınıza ister USB bellek ve taşınabilir hard diske aktarabilirsiniz.
Adobe Premiere sizlere bir video düzenleyici adına birçok imkan sağlamakta. Filminizi kesme, ekleme, görsel efektler ekleme gibi birçok özelliği size sunmakta. Bu özellik ve imkanlara ek olarak genellikle Premiere, Adobe After Effects ve yer yer Adobe Photoshop ile de kullanılmaktadır. Özellikle After Effecst sayesinde birçok sıra dışı efekti projenize ekleyebilirsiniz.
Yukarıda da söylediğimiz gibi Adobe programlarının diğerleriyle senkronize çalışarak profesyonel çalışmalar elde edebilirsiniz. Onun haricinde Adobe Premiere, ses ve görsel efekt ekleme konusunda biraz geri kalabiliyor. Ancak yine dediğimiz gibi After Effects gibi Adobe programlarıyla senkronize çalışarak bu farkı kapatabiliyor hatta büyük farklar oluşturabiliyorsunuz.