Anzer Balının Faydaları
Ballar her zaman için insanlara şifa kaynağı olarak sunulan ve insanların da severek tükettiği yiyeceklerin başında gelmektedir. Anzer Balıı da yine bal çeşitleri arasında yer alan lezzetli ballardandır. Anzer Balı florasının Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum ve çevresindeki meralarda ve yaylalarda yer alan karma kır çiçeklerinden olduğunu söylemek mümkündür. Tamamen katkısız olarak üretilen çiçek balının ham maddesi ise nektar adı verilen bal özüdür. Çiçekler tarafından salgılanan nektarların bal olması için arılar tarafından bazı aktivitelerden geçirilmesi gerekmektedir. Arılar ilk anda hangi çiçek türünden nektar toplama işlemine başladıysa yine o çiçeklerden toplamaya devam eder.
Anzer Balı insanların günlük yaşamında fazlasıyla tercih ettiği ve severek tükettiği yiyeceklerden biridir. Anzer Balı enerji olarak son derece yüksek enerjiye de sahiptir. Anzer Balında toplanan çiçeklere göre de koku, renk ve lezzetlerde farklılık görülebilir.
Anzer Balı içerisinde yer alan maddeler insanlara şifa kaynağı olarak deüer katıyor. Buna göre çiçek balının en önemli özelliği ise içerisinde bakteriye yer vermemesidir. Bu sebepten ötürü çiçek balı bakterilerin yok edilmesi için kullanılabilecek şifalı bir yiyecek türüdür. Anzer Balının kalitesi için çiçek çeşidi ve yükseklik önemli kriterlerdir. Rize yöresinde yer alan çiçek çeşitleri dağ nanesi, geven, koyun gözü, kekik, bal küpü, gırdak, ballı baba ve daha birçok dağ çiçeğidir. Bu tür çeşitli çiçeklerin olması yöredeki kaliteli çiçek balı üretiminde önemli roller oynamaktadır.
Anzer Balının kristalleştirilmesi çiçek balının çok kişi tarafından tanınmaması için en iyi örneklerden biridir. Anzer Balının kristalleşmesinin sebebi ise balın doğal olmasıdır. Kristalleşmeye sebebiyet veren ise Anzer Balı içerisindeki polen ve çiçek oranının çok fazla olmasıdır.