Çocukla En Doğru Nasıl İletişime Geçilir?
Ebeveynler için yetiştirdikleri çocukla iletişim kurmak çok önemlidir. Sağlıklı ve etkili iletişim net, doğrudan ve etkili olmalıdır. Bu şekilde hem çocuğun aile bağları daha güçlü hem de gelişimi daha açık olacaktır.
Doğru İletişimin Püf Noktaları
Bir çocukla iletişim kurmak bir yetişkinle konuşmaktan farklıdır. Çocukların hem sosyal topluma dair bilgileri daha azdır hem de çevrelerinde gördüklerini tekrar etme eğiliminde olurlar. Bu sebeple çocuğu doğru anlamak çok önemlidir. Yaşı kaç olursa olsun bir bireyi anlamanın yolu ise derinlemesine dinlemekten geçer.
Çocuklar sözel olduğu kadar vücut dilleri ile de konuşurlar bu yüzden ebeveynler konuşma sırasında dikkatlerini tamamen çocuğa yönelterek düşünce ve duygularını gözlemlemeye çalışmalıdır. Bu süreçte göz teması kurmak ve ismi ile hitap etmek gibi kişisel dönütler vermek çok önemlidir. Günümüzde, çocukla sohbet sırasında çocuğun boyuna inmenin onun özgüveni açısından büyük bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Bunların yanı sıra net bir iletişim için çocuğu bir birey olarak görerek, emirler vermek yerine yapılması yanlış olan şeyleri nedenleri ile açıklamak, sorulan sorulara gerçek yanıtlar vermek ve bunları basit bir dille yapmak tercih edilmelidir.
Ebeveynlerin Rolü
Çocuğun ebeveynlerine karşı açık olması çoğunlukla duyduğu güven ile ilişkilidir. Çevresinde sürekli yalan söylendiğine şahit olan bir çocuk ya da söylediği hatta itiraf ettiği bir şeye büyük tepki gösterilen çocuklar doğrudan iletişimi kesebilir ve yan yollara başvurarak gerçekleri gizlemeye başlayabilirler. Çocuğun dürüst ve açık olmasında ebeveynin davranışlarının rolü büyüktür.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise yetişkinlerin çocuğun da fikirleri olabileceğini kabul etmesidir. Farklı durumlarda fikrinin sorulması ve bu fikrin dikkate alınması çocuk tarafından fark edilecektir. Eğer duygu ve düşünceleri sebebi ile sıkıntı yaşamayacağını bilirse çocukla iletişim kurmak çok daha kolay olur çünkü çocuk kendini tehdit edilmiş hissetmez. Sürekli eleştirilen, kısıtlanan ya da susturulan çocuklar ihtiyaç halinde dahi ebeveynleri ile konuşmayı reddedebilirler.
Çocuğa öğretilmesi gereken en önemli konulardan birisi de zaman yönetimidir; başarı için en gerekli konulardan birisidir çünkü ertelemek ya da tembellik çocuğu içerisindeki cevherin dışarı çıkmasına engel olmaktadır.
Çocuğun sorularını ve size verdiği cevapları sonuna kadar dinlemek, sözünü kesmemek, cümlelerini tamamlamamak gerekli güven ortamını yaratmak için şarttır.