Gelişen Teknoloji ve Teknoloji Ürünleri
İnsanoğlu var olduğundan beri sürekli olarak etrafındaki cisimleri geliştirmeye çalışmıştır. Taşlar ile başlayan bu süreç elektronik alanına kadar gelmiştir. Elektronik, günümüzün en önemli teknolojisi olmanın dışında etrafımızdaki şeyleri değiştirmekle de kalmayarak direk hayatlarımıza etki etmeye başladı. 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan elektronik kavramı günümüzde hayatımızda vazgeçilemez pek çok ürünün de başlangıcı olmuştur.
Günümüzde ise elektronik teknolojisi var olan önemini korumaya devam da 1960’lı yıllar ile ortaya çıkan bir diğer kavram ise yazılım olmuştur. Yazılım elektronik ürünlerin daha da gelişmesine yardımcı olacak bir teknoloji olması amacı ile elektroniğin alt dalı olarak uygulamaya konmuştur. Fakat özellikle 21. yüzyıl ile elektroniğin alt dalı olarak yetinmek yerine insanoğlunun hayatını baştan sona değiştirecek bir uygulama alanı olacak bir düzeye gelmiştir.
Avrupa da başlayan sanayi devrimi ile gelişmeye başlayan teknoloji ve ürünleri elektronik ve yazılım alanları ile çığır açmışlardır. Aslında bu ürünleri hepimiz biliyor ve kullanıyoruz. Fakat yazının devam eden kısmında bunlardan en önemli 5 ürünü hatırlayacağım.
Sayfa İçeriği
Telefon
İşitme engelli bir annenin oğlu olan Graham Bell, işitme engellilerin sorununa çare ararken 1876’de icat ettiği ve radyofon ismini verdiği icadı ile ünlenir. Radyofon kimileri tarafından ilk telefon olarak gösterilse de aslında ilk telefon değildir. Fakat sesi anlaşılır bir şekilde ileten ilk cihaz olduğundan tüm dünyada telefonun mucidi olarak anılmaktadır.
Elektroniğin gelişimi ile telefon hızlı bir şekilde gelişmiş ilk önce masamıza, sonrasında arabalarımıza ve en sonunda ceplerinize kadar girmiştir. Özellikle 21.yüzyıl ile yazılımın etkisi ile cep telefonları hızlı bir şekilde gelişmiş ve 2007 yılında Apple’ın çıkardığı IPhone ile bam başka bir boyuta girmiştir. Graham Bell’in ilk telefonundan, akıllı telefonlara kadar olan süreci baştan sona incelemek isterseniz geçmişten günümüze telefon inceleyebilirsiniz.
Radyo
1860’ta İskoç fizikçi James Clerk Maxwell radyo dalgalarını ilk keşfeden bilim adamıdır. Maxwell’in keşfini teoriden pratiğe taşıyacak kişi ise radyonun icadı ile Marconi adlı İtalyan bir mucit olacaktır. Marconi kablosuz haberleşmeyi başardığında tarih 1896 senesini gösteriyordu. Ayrıca Marconi bu dönemde sadece 20 yaşındaydı. İlk radyo yayınları telgraf gibi sadece veri göndere biliyordu. İlk radyo yayını 1 mil mesafelik bir alanda gerçekleşmiştir. 1900 yılların başlarında ise bu mesafe 200 mil uzaklığa kadar çıkmıştır.
Radyo ilk dönemlerde gerçek anlamda deniz aşırı haberleşme amaçlı kullanılmıştır. Radyo için dönüm noktası ise 1923 yılında gerçekleşmiştir. Araştırmalar sonunda iyonosfer’in yüksek dalga frekansları geri yansıttığı keşfedilmiştir. Bu keşiften sonra radio sadece denizcilik alanında kullanılmaktan çıkmıştır. Bölgesel amaçlı haberleşme ve özellikle 2. dünya savaşı ve sonrasında insanların bir birine seslenmesi amaçlı kullanılmıştır.
Bilgisayar
Bilgisayar sistemlerinin atası olarak abaküs gösterilir. İlk olarak Japonların kullandığı bu sistem muhasebe tarzı işlerde kolay hesaplama yapma amaçlı kullanılırdı. Hesap makinesi ise abaküsün elektronik hali olarak görülebilir. İlk bilgisayarın icadı ise 2. dünya savaşına dayanır. ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Computer ) olarak isimlendirilen bu cihaz atılacak olan füzelerin atış koordinatlarını hesaplamak amaçlı kullanılıyordu. İlk bilgisayar olan ENIAC 27 ton ağırlığında ve 167 metrekarelik bir alanı işgal etmekteydi. Bu bilgisayar geçmiş tarihlerdeki en kompleks elektronik aygıttır.
İlk bilgisayar hantal ve yapabildiği işlemler bakımından basit bir cihaz da olsa bilgisayarın günümüze kadar uzanan gelişim sürecinin başlangıcını oluşturur. Fakat bilgisayarı sıradan bir hesap makinesi olmaktan çıkaran olay IBM firmasının çıkardığı IBM PC olmuştur. IBM PC, ilk kişisel bilgisayar olarak üretilmiş ve artık bilgisayarlar insanların çevresini sarmaya başlar. IBM ardından Apple firması Apple 1 adlı ilk kişisel bilgisayarı ile bilgisayar dünyasını renklendirmeye başlar.
Tüm bu gelişmelerin sonrasında taşınabilir bilgisayarlar piyasayı kaplar. 1981 yılında ilk taşınabilir bilgisayar üretilir. Bu tarihten sonra hem taşınabilir bilgisayar hem de taşınabilir bilgisayarlar hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bilgisayar teknolojisinin en son noktası ise 2003 yılında tanıtılan İPad olmuştur. İpad ile başlayan tablet bilgisayar dönemi ise tüm hızıyla devam etmektedir.
Televizyon
1924 yılında Baird isimli Amerikalı bir mucit tarafından icat edilen ilk görüntü aktarma cihazı yani televizyon günümüzde insanlığın hayatını değiştiren en önemli icatlardan biridir. Baird elektrik alanında oldukça yetenekli biri olmasına rağmen bazı sağlık problemleri yaşıyordu. Bundan dolayı bir işte çalışamayacağını anlayınca kendine bir atölye kurarak çalışmalara başlar. Televizyonu icat ettikten sonra Amerika da ki ünlü radyo kanalı BBC ile anlaşarak ilk televizyon yayınını gerçekleştirmişlerdir.
Televizyonun icadı oldukça önemli bir gelişme olsa da yapı olarak mekanik bir sistemdi. Bu mekanik sistem yerine elektro manyetik bir sistemle çalışan televizyon geliştirilmiştir. Bu televizyon modelleri 21. yüzyılın hemen başına kadar kullanılan ve halk dilinde tüplü televizyon olarak bilinen modeldir. Tüplü televizyondan sonra LCD model televizyon kullanılmasına rağmen kısa bir süre sonra LCD televizyonlar da yerini Plazma TV’lere bırakmışlardır.
Son olarak ise çok yakın bir zamanda LED TV’ler piyasaya sürülmüştür. Tüm bu gelişim sırasında televizyon yayınları daha da netleşmiştir. Normal yayınlar HD ve Full HD yayınlar ile değiştirilmiştir.
Son Olarak;
Yazının hemen başında da belirttiğim gibi insan oğlu var olduğundan beri cisimler sürekli bir değişim içinde bulunacaktır. Burada paylaştığım bu cihazların en büyük özelliği ise sadece cisimleri değil insanların hayatını ve yaşam tarzını değiştirmiş cihazlardır.
Bunların dışında sayabileceğimiz o kadar çok cihaz ve teknoloji var ki bunları anlatmaya belki de ömür yetmez. Fakat eğer isterseniz kişisel web sitem teknokoliker‘i inceleyerek bu teknolojiler hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.