izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

Mayıs Çayının Farkı

Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz kıyılarında yetişen çay, Karadeniz bölgesi için büyük önem arz etmektedir. Çay bahçelerinden yılda 3 kez çay alınırken bazı yıllar hava koşulları uygun olursa 4 kez de alınabilmektedir. Özellikle çay tiryakilerinin bildiği üzere mayıs ayında toplanan çay diğer aylarda toplanan çaya göre daha özeldir. Hele bir de kışın kar yağdıysa mayıs çayının farkı hemen fark edilir. Bütün kışı karlar altında geçiren çaylar ilkbaharda karların kalkması ile beraber iyice dinlenir, güçlenir ve nisan ayında ilk filizlerini verir.  Mayıs ayında ise yılın ilk mahsulü olan çay hasadına başlanır.

Çay tiryakilerinin tercihi olan mayıs çayının özellikleri, mayıs çayının faydaları sonraki ayların mahsulüne göre farklıdır. Çünkü mayıs çayı karı üstünden yeni atmış taze çay filizlerinden meydana gelir. Aynı zamanda mayıs ayında toprağın nemli olması çay bitkisini enerji yüklü hale getirir.

Çayın kalitesini arttıran bir diğer özellik de toplanan çayın çok fazla güneşe maruz bırakılmadan en kısa sürede fabrikalara ulaştırılmasıdır. Mayıs ayında güneş temmuz ağustos ayındaki kadar yakıcı olmadığından dolayı çay yaprakları da daha az zarar görür.  Mayıs çayı harmanlanmayan tek çaydır bu nedenle de tiryakiler için önemi büyüktür. İhracat nedeniyle marketlerde bulunamayan mayıs çayı daha çok hediyelik paketler olarak sunulmaktadır.

Sayfa İçeriği

Mayıs Çayının Faydaları

Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinin sembolü haline gelen çay bölgenin en önemli geçim kaynağıdır. Mayıs ayında eylül ayına kadar bölgenin tek uğraşı olan herkesin gelmesini dört gözle beklediği çay hasadının mayıs ayında yapılanı en önemlisi. Mayıs çayı karları üzerinden yeni atmış körpecik çay filizlerinden elde edilir. Sonraki aylarda toplanan çaylara göre hem daha tazedir hem de harmanlanmadığı için tamamen organiktir. Organik olmasından dolayı da mayıs çayının faydaları oldukça fazladır.

Dünya’da kişi başına düşen miktar açısından kıyaslandığında en çok çay tüketilen ülke Türkiye’dir. İçerdiği antioksidan açısından insan vücudu için olumlu etkilere sahip olan çayın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çayın içinde bulunan floridin iş çürüklerini önleme etkisi vardır.
  • Kan damarlarını genişleterek kanın vücutta dolaşımını kolaylaştırır. Kan basıncını düşürmede etkilidir.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Beyni korur ve hazmı kolaylaştırır.
  • İçerisinde bulunan flavonoid maddesi sayesinde kalp sağlığına faydalı olabilir.
  • Çayda bulunan polifenoller, bağırsak dengesinin korunmasında yardımcı olur. aynı zamanda siyah çay bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir.
  • Yapılan bazı çalışmalar, günde üç fincandan fazla içilen çayın inme riskini azalttığını kanıtlamıştır.
  • Şekersiz içilen çayın insülin seviyelerini iyileştirici etkisi olduğu ve kan şekeri sviyesini düşürdüğü ıspatlanmıştır.
  • Yine yapılan bazı deneysel çalışmalara göre çaydaki polifenollerin kanser hücreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu görülmüştür.
  • Siyah çayda bulunan kafein ve L-theanine maddelerinin beynin aktivitesini arttırarak, gevşemeyi ve daha iyi odaklanmayı sağlar.

Mayıs Çayı Nasıl Demlenir?

Çay sezonunun ilk göz ağrısı mayıs çayı, çay tiryakilerinin de ilk tercihidir. Taze çay yapraklarının işlenmesi ile elde edilen mayıs çayı tadıyla ve kalitesiyle farkını belli etmektedir. Mayıs çayı piyasada çok fazla bulunamamakla birlikte fiyatı yüksek tutulmaktadır ve sonraki aylarda üretilen çayın kalitesini arttırmak için de harmanlanmaktadır. Çayın asıl kalitesini belli eden ise nasıl demlendiğidir. Mayıs çayı nasıl demlenir? Çayın lezzetli olması için öncelikle suyun kaliteli olması gerekir. Kireç oranı düşük olan suyu kaynattıktan sonra demliğe dökün ve üzerine çay ekleyin. Ocağın altını kısın ve 15- 20 dakika çayı hiçbir şekilde açmayın. Bırakın ağır ağır demlensin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.