izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

Rüzgar Türbini Nedir?

Rüzgar türbini, rüzgarda bulunan potansiyel enerjiyi ilk olarak mekanik sonrasında a isteğe bağlı olarak elektrik enerjisine çeviren sistemdir. Genellikle 1, 2 ya da 3 kanatlı modellere sahip olan rüzgar türbini yatay ve dikey eksenli olmak üzere iki çeşitten oluşmaktadır. Bu türbinlerin en yaygın olarak tercih edilen çeşidi ise 3 kanatlı ve yatay eksenli olanlardır.

Rüzgar türbinleri, rüzgarın estiği zamanlarda verim gösterir. Bu noktada rotorun dönmesine yardım eden kanatlar rüzgarın bir bölümünü yüzde olarak engeller ve bu da enerjiye dönüştürülen yüzdedir. Bir rüzgar türbininin kanat verimi ne kadar yüksekse elde edilen enerji de o kadar fazla olacaktır.

Fizik kurallarına göre enerjiye dönüştürülebilen maksimum rüzgar oranı yüzde 59,3’tür ve bu Betz Limiti olarak da adlandırılır. Ancak pratik uygulamalarda ısı, sürtünme ve türbülans kayıpları yaşandığı için bu oran yüzde 30 değerlerine kadar düşmektedir. Tek başına ya da hibrit sistemler olarak kullanılabilen rüzgar türbinleri, hibrit sistemlerde genel olarak güneş paneli ve hidroelektrik gibi kaynaklar ile birlikte kullanılmaktadır.

Rüzgar Türbini Çeşitleri

Rüzgar türbini çeşitleri yatay ve dikey eksenli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yatay eksenli rüzgar türbinlerindeki kanatların dönme ekseni rüzgara paralel durumdadır. Genel olarak ticari amaçla kullanılan bu türbinlerde kuyruk ya da dümen bilgisayarı sayesinde sürekli rüzgarın geldiği tarafa doğru dönmektedir.

Yatay eksenli rüzgar türbinleri kulenin yarattığı rüzgar gölgelenmesinden etkilenmediği için son derece avantajlıdır. Bu türbinlere örnek olarak da pervaneli tipteki rüzgar türbinlerini gösterebiliriz. Bu türbinlerin kanatları tek parçadan oluşabileceği gibi daha fazla parçadan da oluşabilir.

Dikey eksenli rüzgar türbinler ise yatay eksenli olanlara göre daha verimsizdir. Bu türbinlerin mili düşey konumda ve rüzgara dik durumdadır. Çalışabilmek için hareket motoruna ihtiyaç duyan bu türbinlerin ayakta durabilmesi için gergi halatları ile sabit hale getirilmesi gerekmektedir.

Rüzgar türbinini oluşturan bölümler

  • Anemometre
  • Kanatlar
  • Fren
  • Kontrol devresi
  • Dişli kutusu
  • Yüksek hız dişlisi
  • Düşük hız dişlisi
  • Beşik
  • Pitch
  • Rotor
  • Rüzgar gülü
  • Rota motoru
  • Rota dişlisi
  • Kule

Rüzgar Türbinlerinin Avantajları

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları son derece önemlidir. Daha sağlıklı ve daha verimli bir hayat sürebilmemiz için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamız gerekir. Bu noktada rüzgarı enerjiye çevirebilen rüzgar türbinleri de dünya için büyük fayda sağlamaktadır. Atmosferi kirletebilecek gazların salınımının önüne geçen rüzgar türbinleri son derece temiz ve sınırsız bir enerji kaynağıdır.

Diğer enerji tesislerine göre daha uygun ve zahmetsiz şartlara sahip olan bu türbinler enerji üretim maliyetlerini düşürmekte ve kişilere kendi elektrik üretimlerini yapabilme olanağı tanımaktadır. Tüm bunların sonucunda rüzgar türbinlerinin son derece güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu söylemek de mümkündür.

Rüzgar türbinleri bu kadar avantajlı olduğu için şüphesiz ki kişi ve kurumların dikkatini çekmeyi de kolayca başarabilmektedir. Bu noktada rüzgar türbini fiyatları en fazla araştırılan konular arasındadır. Elbette fiyatlar çeşitlidir zira her türbinin türü, verimi ve kullanım alanı farklıdır. Bu noktada kişi ve kurumların öncelikle enerji ihtiyaçlarını belirlemeleri ve buna göre rüzgar türbini seçimi yapmaları gerekmektedir. Bunun için profesyonel kişilerden yardım almak da en ideal seçenek olacaktır. Aksi takdirde ihtiyaca uygun seçim yapılamayabilir ve bu da enerji üretiminin verimsiz olmasına neden olabilir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.