izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

Sosyal Medyada Hakaret Edildiğinde Neler Yapmalıyız?

Sosyal Medyada Hakaret Edildiğinde Neler Yapmalıyız? 1Vaktimizin büyük bir kısmını sosyal medya üzerinde geçiriyoruz. Sabah uyanmamız ile başlayan sosyal medya maceramız gece saatlerine kadar devam ediyor. Yaş fark etmeksizin kalabalık bir kullanıcı kitlesine sahip olan sosyal medyada maalesef olumsuz durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Bunun somut örneği ise sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret. Bu sebeple biz de yazımızı hazırlarken bir bilişim suçları avukatı makalesinden faydalandık.

Sayfa İçeriği

Sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir?

Öncelikle Hakaret, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde suç olarak tanımlanmıştır. “Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak” olarak ifade edilmektedir. Basit hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Ancak sosyal medya aracılığıyla işlenen hakaret suçlarında, aleniyet unsuruna dikkat etmek gerekmektedir. TCK 125.Maddenin 4. Fıkrasında, hakaretin alenen işlenmesi halinde cezanın altıda bir oranında artırılacağı öngörülmüştür.

Mesela; Facebook’ta bir gönderiye hakaret içerikli bir yorum yaptığınızda aleniyet unsuru gerçekleşmiş olmaktadır. Ya da Twitter veya Instagram gibi sosyal medya sitelerinde herkese açık profillerde yapılan hakaret içerikli paylaşımlarda aleniyet unsuru mevcut olacağından cezada artırım sebebi gerçekleşecektir. Aleniyet için gerçekleşen hakaretin birden fazla kişi tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması gerekmektedir. Bu sebeple sosyal medya mecralarının iki kişinin yazıştığı özel mesajlaşma sayfalarından gerçekleşecek hakaretlerde aleniyet unsuru gerçekleşmez.

Sosyal medyada hakarete uğradığımızda neler yapabiliriz?

Sosyal medya üzerinden hakarete uğradınız durumda yapılabilecek en mantıklı yol hakaretin gerçekleştiği sosyal medya platformundaki gönderi ya da mesajın ekran görüntüsünü almak. Bu ekran görüntüsünü alırken tarihin görünmesine de mutlaka dikkat etmelisiniz. Ayrıca hakareti gerçekleştiren kişinin profil bilgilerinin de ekran görüntülerini almalısınız. Ayrıca diğer bir yol ise noterler birliğinin tespit sistemi ile tescilli bir şekilde hakaret içerikli görüntülerin kaydının alınmasıdır. Ancak bu konu biraz detaylı olduğundan bir bilişim hukuku avukatından destek alabilirsiniz.

Ekran görüntülerini aldıktan sonra yaşadığınız yerde bulunan savcılığa hitaben dilekçe yazmanız gerekiyor. Yazdığınız dilekçenin ekine aldığınız ekran görüntülerini eklemeniz gerekmektedir. Hakaretin Whatsapp veya elektronik posta gibi içerik kaydı alınabilen bir mecradan gerçekleşmesi halinde ise kişinin elektronik posta adresi veya telefon numarası gibi detayların da ekran görüntüsüyle birlikte sohbet dökümünü çıktı olarak almanız tavsiye edilir. Sosyal medyadan hakaret suçu şikayete bağlı bir suç olup 6 aylık şikayet süresi mevcuttur. Bu sebeple savcılığa sunmak üzere şikayet dilekçenizi, suç işlendikten itibaren 6 ay içinde savcılığa vermeniz gerekmektedir.

Burada anlatılanlar genel bilgiler olup yaşanan her olaya ilişkin yapılması gereken şeyler farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple makalemiz hukuki danışmanlık içermemekte sadece tecrübeye dayalı bilgi paylaşımı gerçekleştirmektedir işlemleri gerçekleştirirken hukuki danışma almanız tavsiye edilir.

Kaynak: https://www.uskudar.av.tr/internet-sosyal-medya-hukuku/sosyal-medya-yoluyla-hakaret-sucu/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.