WordPress İçin En İyi CDN Servisleri
CDN (Content Delivery Network) İçerik dağıtım ağı, WordPress web sitenizi hızlandırmak daha kullanışlı hale getirmek için sağlanan bir web barındırma hizmetidir. Genel olarak bakarsak WordPress sağlayıcıları tek bir noktada sitelerini barındırır. Bu sebeple, web sitenizdeki tüm ziyaretçiler, web sayfalarına aynı sunucudan tek bir noktadan erişir.
İlk başlarda bu durum istikrarlı bir yol seyreder. Fakat bir web sitesindeki trafik arttığında, web siteniz daha yavaş yüklenmeye ve donmaya başlar. Bu da sitenizde ki kullanıcıların sayfalar arasında ki geçişini zorlaştırır ve kullanıcı sayfayı kapatmak isteyebilir. Bu sebeple CDN’den en iyi şekilde yararlanabileceğiniz yer burasıdır. Peki CDN ne işe yarar gelin bu sorunun cevabını verelim.
CDN Ne İşe Yarar?
CDN’nin yaptığı en temel şey, sitenizin genişletilebilir sayfaları, resimleri ve javascript gibi kaynaklarını önbelleğe almasıdır. Tüm bu kaynaklar, statik biçimde CDN sunucularında birden fazla yerde saklanır. Bu şekilde kullanıcılar, web sitenize her bağlandıklarında statik kaynakları en yakın CDN’lerinden alırlar.
CDN’yi web sitenize uygulayarak, her kullanıcı en yakın sunucu konumuna bağlanarak veri alacak ve böylece sayfanın yükleme hızını azaltacaktır. İnternet dünyasının geldiği şu noktada rekabet iyice artmış durumda internette ki siteleri diğerlerinin önüne geçiren birincil etkenler arasında sitenin açılma hızı oluyor. Bir araştırmaya göre, kullanıcılar bir web sitesi açtığında, içeriklerini 3 saniye veya daha kısa sürede hazır olmasını istediklerini ortaya çıkardı.
Web sitesinin yüklenmesinde bir saniyenin gecikmesi, %11 sayfa görüntülenmesini ve %7 içerik okunma kaybına sebep oluyor. Bu rakamlar sizlere düşük görünse de, günde yüzbinlerce görüntülenme alan bir web sitesi için bu, öne çıkma konusunda büyük bir kayba neden olabilmektedir.
Bunlara ek olarak, web siteniz daha fazla kullanıcı isteği almaya başladığında ve trafik arttığında, sunucunun çökmesine neden olur ve web siteniz kısa bir süre boyunca kullanılamaz bir durumda kalır.
WordPress Siteniz İçin Kullanabileceğiniz En İyi CDN Sağlayıcıları Nelerdir?
Sayfa İçeriği
StackPath
Eğer bir WordPress blog ve içerik yazarıysanız, şu ana kadar en popüler ve en iyi CDN servis sağlayıcılarından biridir. Sunucularında bulunan güçlü ve hızlı SSD sürücüler ile en kapsamlı hizmet ağını sunarlar.
Birçok ülkede bulunan sunucularından kaynaklı olarak, web sitenize bağlanan küresel kullanıcılar hakkında endişelenmenize de gerek yoktur. StackPath hizmetlerinin WordPress web sitenize kurulması ve yönetilmesi kolaydır.
Kurduktan sonra önbelleği temizleyebilir, gerekli yerleri ayarlayabilir, raporları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, kullanıcılarına 2 faktörlü kimlik doğrulama yoluyla 7/24 Destek ve Güvenlik sağlar. Bu özellikleri sayesinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğundan sizlere de öneriyoruz.
KeyCDN
Benzer miktarda bir bant genişliği için üst seviye CDN servis sağlayıcılarından daha düşünmek daha ucuz bir seçenektir. Performansa gelince KeyCDN, SSD donanımlı sunuculara sahip ve veri merkezleri Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya’da bulunuyor.
Hızlı yükleme yapan bir web sitesi yeterli gelmiyorsa, güvenlik, bölge yönetimi ve web sitenize anında temizlik de ek olarak sunar. Kurulumu kolaydır ve CDN etkinleştirici Eklentisi, W3 Toplam Önbellek veya WP Süper Önbellek kullanmanıza izin verir.
30 günlük deneme süresinde, kredi kartı bilgilerinizden vazgeçmeden 250 GB bant genişliği kullanmakta serbestsiniz. HTTP/2 Desteği, Özel ve paylaşımlı SSL ve 25 veri merkezi gibi hemen hemen her şeyi içerir. Zengin özellik ve hizmet yelpazesi ile kullanıcılarına iyi bir deneyim sunmakta.
Cloudflare
WordPress web siteleri için yaygın olarak kullanılan en iyi CDN sağlayıcısıdır. Aynı zamanda ücretsiz servis sunmakla bilinir, ancak sınırlı özelliklere sahiptir.
Hosting sağlayıcınızı koruyabilir ve Cloudflare uygulamasını 5 dakikadan daha kısa bir sürede ayarlayabilirsiniz. Küresel olarak dağıtılmış 165 veri merkezine sahip çok büyük bir sunucu ağına sahiptir.
Ve en iyisi diğer CDN’lerin aksine, Cloudflare bant genişliği kullanımına göre sizden ücret almıyor. Bu şekilde siteniz doldurulursa veya DDoS saldırısından marus kalırsa, ek bir faturayla ücretlendirilmezsiniz. Küçük web siteleri ve kişisel bloglar için, DDoS saldırılarına karşı koruma içeren ücretsiz hizmet sunmaktadır.
Incapsula
Şirket, Incapsula CDN kullanan bir web sitesinin ortalama %50 daha hızlı olduğunu ve %40 – %70 daha az bant genişliği kullandığını iddia etmekte. Incapsula’nın çok küçük bir veri merkezleri ağı olmasına rağmen, dünyanın dört bir yanına dağılmış 6 Tbps ve PoP bulunmaktadır.
Web sitenizde bir kez ayarlanan WordPress önbelleği ve diğer eklentiler ile iyi çalışır. Daha hızlı bir şekilde, ayrıca ücretli CDN planlarının bir parçası olarak DDoS koruması, IPV6 desteği, uygulama güvenlik duvarı, SSL ve daha fazlasını sunmaktadır.
Incapsula biraz pahalı gelebilir ama web sitenizi daha güvenli kılan özelliklerle doludur. Bot koruması ve 2 faktörlü kimlik doğrulaması içeren daha az fonksiyonelliğe sahip ücretsiz bir CDN planına da sahiptir.
Amazon CloudFront
Amazon CloudFront, uygulamaları, medya dosyalarını ve verileri barındırmak için kullanılır ve Amazon Web Services’in (AWS) bir parçasıdır. Ya da diğer bir açıklama ile Amazon’un hızlı ve güvenilir sunucu altyapısına entegre edilmiş CDN versiyonlarıdır.
Amazon S3 sunucuları gibi diğer birkaç servis, AWS kalkanı da pakete dahil edilmiştir. Ek olarak, web sitesi kullanıcılarına hızlı veri aktarım hızı ve verilerinize yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
CDN77
CDN77, 23 farklı ülkede 28 veri merkezi tarafından desteklenmektedir. Londra merkezli bir kuruluştur. 14 günlük ücretsiz deneme imkanı sunmaktadır. Ankara’da sunucu bulundurması Türk web sitesi sahipleri için oldukça önemli bir avantajdır. Sözleşme olmadan kullandığınız kadar ödeme yaparsınız.
Microsoft Azure CDN
Üyelik hesabı oluşturduğunuzda size 200 dolar kredi hediye etmektedir. 200 dolar bakiyenizle ücretsiz bir deneme hesabı açarak Microsoft Azure CDN‘yi test edebilir memnun kalırsanız hizmeti satın alabilirsiniz. Microsoft desteklidir ve kullanıcı ara yüzü oldukça basittir. Gerçek zamanlı veri analizi yapabilmektedir.