izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

Yol Çizgileri Anlamları Nelerdir?

yol çizgileri anlamlarıHayatımızda birçok alanda trafikle karşılaşmaktayız. Trafik denildiğinde ilk akla gelen taşıt trafiği olsa da özellikle kalabalık şehirlerde yaya trafiği de görülmektedir. Trafik olunca da tabiki trafiği düzenleyen, can ve mal kaybını engelleyen trafik işaretçileri akla gelmektedir. Bu trafik işaretçilerinin birçoğu çizgilerden oluşmakta ve bizde bu çizgilere yol çizgileri demekteyiz. Yol çizgilerine yaya yollarından otobanlara, taşıt yollarından fabrika yollarına ve otoparklara kadar geniş bir alanda karşılaşmaktayız. Bu çizgiler uluslararası yaşanmış kazalardan çıkarılmış derslere göre belirlenmekte ve standart hale getirilmektedir. Bu standartlar ülkelere göre değişiklik gösterebildiğinden her ülkenin birbirine çoğunlukla benzemekle beraber birçokstandartı bulunmaktadır. Bu standartları ülkemizde “Karayolları Trafik İşaretleri El Kitabı” ile belirlenmiştir.

Bu yazımızda yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok standardı bulunan yol çizgileri uygulamalarından en sık kullanılanlardan bazılarının anlamlarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

 

Sayfa İçeriği

Yol Çizgileri Şekillerine Göre Anlamları

Hayatımızda karşımıza çıkan yol çizgilerinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlar çizgilerin kullanım alanlarına göre, çizgilerin şekillerine ve verdikleri mesajlara göre farklı anlamlar içermektedir.

Kesik Yol Çizgileri Anlamları

Araç yollarında karşımıza çıkan bu çizgiler, araçların sollama yapmalarına olanak tanımaktadır. Yol üzerinde bu çizgileri görüyorsanız, önünüzdeki veya yanınızda bulunan aracı sollama yapmak suretiyle geçebilirsiniz.

Devamlı Yol Çizgileri Anlamları

Araç yollarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu çizgileri görüyorsanız önünüzde veya yanınızda bulunan aracı sollayamazsınız.

Kesik Devamlı Yol Çizgileri

Bu çizgiler daha çok araç yollarında ve fiziki engeller ile bölünmemiş yollarda karşımıza çıkar. Trafiğin iki yönlü akması durumlarında, kesik çizgi olan tarafta bulunan araçlar sollama yapabilir, devamlı yol çizgisi tarafında bulunan araçlar ise sollama yapamazlar.

Yan Yana İki Devamlı Yol Çizgileri

Trafik iki yönlü akıyor ve fiziki herhangi bir engel ile bölünmemiş ise, trafiğin karşılıklı aktığını belirtmek için kullanılmaktadır.

Park Yeri Çizgileri

Otoparklarda sık karşılaştığımız bu çizgiler, kişilerin araçlarını doğru bir şekilde park edebilmesi ve park izni verilen yerleri göstermek amacıyla kullanılmaktadır.

Yaya Geçidi Çizgileri

Günlük hayatta taşıt trafiğinin sık olduğu yerlerde yayaların yoldan güvenli bir şekilde karşıya geçmeleri için kullanılan çizgilerdir.

Yön Okları

Bu çizgiler ile otoparklar, kavşaklar ve yollarda sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu çizgiler araçların gidebileceği yolları belirtmek için kullanılır.

Azami Hız Sınırı

Taşıtların yollarda ulaşabilecekleri en yüksek hızı belirtmek için kullanılmaktadır. Kullanım şekli ve ölçüleri, yol özelliklerine göre değişebilmektedir.

Park Yasağı Çizgileri

Park etmenin yasak olduğu depo önleri, garaj kapısı önleri gibi yerlerde kullanılır. Çoğunlukla dikkat çekici renklere boyanarak öne çıkarılmaktadırlar.

Yol çizgileri ülkemizde ve dünyada birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Doğrudan can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bir konu olduğu için usta eller tarafından çiziminin yapılması gerekmektedir.  Bu yüzden yol çizgileri ile alakalı daha fazla bilgi almak için https://www.ermtrafik.com adresine gidebilirsiniz. ERM Trafik firması sektörde edindiği tecrübesi ve kaliteli projeleriyle yol çizgisi firmaları arasında öne çıkmaktadır.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.