izmir escort
Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

WordPress Mi ? Dle Mi?

Wordpress Mi ? Dle Mi? 1Bir tarafta dünyanın en çok kullandığı içerik yönetim sistemi olan wordpress, bir diğer tarafta ise rusların gözde yazılımı ve hızla popülaritesi artmaya devam eden dle içerik yönetim sistemi. Bu makalemde bu iki sistemi inceleyeceğiz ve her iki sisteminde artı eksilerine bakacağız. Acaba dle gerçekten de wordpress kalitesine yakın bir yazılım mı? Hepsinin cevabını bulmaya çalışacağız. Öncelikle wordpress ile başlamak istiyorum. WordPress dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim (blog) sistemidir desek yalan olmaz sanırım. Dünyada ki blogcuların %80’ine yakını wordpress sistemini kullanmakta.

Geri kalanı ise dle ve benzeri blog yazılımlarını kullanmakta. WordPress gerek çok fazla tema seçeneği ve gerek çok fazla eklentileri ile size her türlü site yapmanızda yardımcı oluyor. Öyleki artık şirketler bile yavaş yavaş wordpress kullanmaya başladı. Açık kaynak kodlu olması rahat tasarlanabilmesine olanak sağlıyor ve tüm tasarımcılar kafasına göre tema yapıp kullanabiliyorlar.

WordPress seo ve google açısından da çok tercih edilen bir yazılım. Tüm kodlaması seo ile uyumlu olan wordpress blog sistemini sırf bu yüzden tercih eden kişilerde vardır. WordPress içerik yönetim sisteminin tek kötü yanı az kodla çok fazla işlev yapmaya çalışmasıdır. Bu yüzden çok fazla sorgu çalışmaktadır ve eğer hitiniz git gide yükseliyorsa bilinki ileride başınız çok ağıracaktır.

Çünkü wordpress yüksek hitli sitelerde çok fazla sorgu ve dolayısıyla çok fazla cpu harcamaktadır. Bu çoğu host firması için sorun teşkil etmektedir. Siteniz çoğu zaman aşırı yoğunluktan kapanabilir. Bu durumda yapılması gereken tek şey sağlam bir sunucu alıp paraya kıymaktır. Sonrasında rahatlarsınız.

Şimdi birazda DLE içerik yönetim sistemlerinden bahsedelim. DLE wordpresse göre daha az sorgu ve cpu harcamaktadır. Bu yüzden yüksek hit yapma aşamasında olan siteler genellikle DLE sistemini tercih ederler. Film, oyun, download  siteleri v.s. Onun yanısıra DLE rus yazılımcıların geliştirmiş olduğu bir sistemdir. Seo uyumuda en az wordpress kadar iyidir. Son zamanlarda DLE sistemininde güzel temaları kodlanmaya başladı. Eskiden pek fazla tema seçeneği yoktu ve bu yüzden tercih edilmiyordu. DLE bazı açılardan biraz zayıf bir yazılımdır.

Örneğin bazı şeyleri manuel yani elle yapmanız gerekmektedir. Kategori oluşturma, eklentilerin yerleştirimi, sidebar düzenlemesini falan manuel olarak yapmanız gerekmektedir. Tabi bunun için kodlama bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. Bu DLE sistemi için eksi bi özelliktir. Bu yüzden pek fazla tercih edilmemektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. enes dedi ki:

    bende wordpress kullandım gerçekten güzel bir sistem ayin 5inde 2 tane yeni sitemin yapımına başlayacağım birine dle diğerine wordpress kurmayı düşünüyorum

  2. murat dedi ki:

    İlk önce kolay gelsin Hakkı Bey, sitenizi yakından takip ediyorum,Faydalı bilgiler sunuyorsunuz.TV izleme siteme joomla ile başladım, ve istediğim hiti alamadım,Şimdi wordpresse geçtim.Bakalım sonuç ne olacak.Sizlerin yayımladığı makaleler yardımıyla inş belli bir yere gelebilirim.

  3. Burak Durmuş dedi ki:

    hocam öncelikle merhaba. Ben hostuma DLE kurdum ama nasıl kullanacağımuı bilmiyorum biraz yardımcı olur musunuz ?
    admin paneline giriş yapıyorum ve sadece bikaç yeri değiştirebiliyorum .

  4. Bilal KILIÇ dedi ki:

    DLE 10.x sürümleriyle beraber atık WordPress’e kafa tutmaya başlamış esnek tema seçenekleriyle göz bebeği olmuş durumdadır.7 yıldır kullandığım Data Life Engine scripttini herkese tavsiye ediyorum.Emin olun sizi kod açısından WP ye göre daha çok geliştiricek.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.