Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Hosting yani diğer adıyla web alanı gerek kurumsal gerekse bireysel kullanıcılar için internet sitelerinin alt yapısını oluşturan temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte hosting özellikleri, sunucu yanıt süresi, hosting lokasyonu, web alanı, ziyaretçi trafiği vb. pek çok kriterde hosting alırken dikkat edilmesi gereken temel konular arasında yer almaktadır.
Dilerseniz hosting seçimi sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiği hususunda konu başlıklarını kısaca işleyelim. Bu bilgiler sonrasında hosting paket seçimlerinizi yaparken daha bilinçli olarak yapabilir ve yanlış seçimlerin de önüne geçmiş olabilirsiniz.
Yer Sağlayıcı Belgesi Olan Firmaları Tercih Ediniz
Sunucu hizmeti veren ve bu alanda yetkili olduğunu ispatlayabilen firmalarla çalışmaya özen gösteriniz. Web hosting, sitenizin temel alt yapısını oluşturacağı için tüm dosyalarınız, mail depolarınız ve diğer temel kaynaklarınızı burada toplanacağını unutmayın. Sadece fiyata bakarak ucuz hosting tercihi yapmayınız. Bir işe başlarken sağlam bir alt yapı ile başlamanız her şeyden evvel sizin iş yapma ve geliştirme azminizi artıracağını unutmayınız.
Hosting Seçerken Lokasyon Seçimi Önemli mi?
Evet, hosting seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususların ikinci sırasında lokasyon seçimi yani sunucunun bulunduğu ülke ve ait olduğu IP gelmektedir. Bu durum hem sitenin bulunduğu ülkede yer almasından dolayı yine aynı ülkedeki kullanıcıların siteyi ziyaret etmesi sırasında site açılış hızına etki edecek hem de yine aynı ülkedeki benzer siteler arasında lokasyon farklı olan siteler arasında daha üst sıralarda yer almasına olanak sağlayacaktır.
Sınırsız Web Alanı ve Sınırsız Trafikte Gizli Kotaya Dikkat
Son yıllarda pek çok hosting firmasının pazarlama stratejisi olarak kullandığı ve pek çok bilinçsiz kullanıcıya cazip gelen sınırsız web alanı ve sınırsız trafik seçenekli hosting paketlerine özellikle dikkat etmelisiniz. Zira bu hosting paketlerinde kullanıcının dosya boyutu ve trafik kullanımı ciddi manada belirli seviyelere ulaşıyorsa bu noktada hosting firmasının müdahale yakın demektir. Sunucu kaynaklarını çok tükettiği için sitenizin hosting hesabı durdurulabilir veya vds sunucu paketlerine geçiş yapmanız istenilebilir. Her firmanın belirli bir sınıra kadar tolerans göstereceği sınırlar elbette vardır. Ancak sınırsız web alanı ve sınırsız trafik seçenekleri olan paketleri seçerken gerçekten vaad edilenlerin doğru olup olmadığını sorgulayınız.
Sunucu İşletim Sistemi Seçimi
En çok karşılaşılan sorunların başında hangi işletim sistemine sahip hosting paketi seçileceği gelmektedir. Düz mantık olarak gerek performans gerekse sistem kaynaklarının verimli kullanılması adına PHP tabanlı yazılımlarda Linux işletim sistemli hostingler, ASP, ASPX tabanlı yazılımlarda ise Windows işletim sistemi kullanılmaktadır. Her iki yazılım dili kendine özgü olarak geliştirilen bu işletim sistemlerinde maksimum performans ve uyumlulukla çalışmaktadır. Bu sebeple birbirinin zıttı olacak şekilde yani Windows hostingde PHP veya Linux hostingde ASP, ASPX yazılım dilini kullanmayı kesinlikle denemeyiniz.
Sunucu Güncellemeleri Önemli
Sunucunun güncel olması yani sunucu üzerinde barındırılan ve web sitesinin sağlıklı çalışması için gerekli olan apache, mysql, mssql, güvenlik uygulamaları vs. tüm programların güncel olması yazılımcının kodlama esnasında kullandığı yazılım dilinin özelliklerini en etkili şekilde kullanmasına yardımcı olur. Sürekli olarak geliştirilen yazılım dilleri beraberinde sunucu alt yapılarının da geliştirilmesinde lokomotif görevi görmektedir. Sunucu programlarının son sürüm uyumlu olacak güncel tutulması her anlamda olumlu sonuçlar yansıtmaktadır.