Hakkı Duman – Wordpress, Seo ve Opencart Uzmanı

İşletmenize Özel KVKK Rıza Metni Nasıl Oluşturursunuz?

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 2016 yılında yürürlüğe girmiş ve toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir kanundur. Kişisel Verileri Koruma Kanunu gerçek ve tüzel kişiliklerin kişisel veri kullanımında önemli sınırlamalar ve ölçütler belirleyerek özel hayatın gizliliği, dürüstlük ve güvenilir veri paylaşımının sağlanmasında önemli adımlar atılmasını sağlamıştır. Kişisel verilerin işlenmesinde, kullanılmasında ve paylaşılmasında 6698 KVKK uygun olarak hareket etmeyenlere maddi ve manevi yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kanunun uygulanmasında Kişisel Verileri Koruma Kurumu yetkilendirilmiştir.

Kişisel veri kullanımı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kullanmak istedikleri verinin amacını, türünü, kullanma süresini, muhafaza yöntemlerini ve kullanım amacının veya belirlenen sürenin sonunda nasıl imha edeceğini kuruma bildirmek ve onay almak zorundadır.

İşletmenize Özel KVKK Rıza Metni Nasıl Oluşturursunuz? 1

Kişisel Verilerin İşlenmesinde Önemli Hususlar

Kişisel verilerin işlenmesi, envanter oluşturulması ve kullanılmasında öncelikle Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan onay almak gerekmektedir. Kuruma başvuru yaparken verilerin kullanım amacı, kullanım süresi, muhafaza ve imha konularının belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca kuruma ait Verbis (Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi) sistemine tanımlanacak yetkili belirlenmesi istenmektedir. Tüm bu süreçlerin tamamlanması sonrasında verisi kullanılacaklar için KVKK rıza metni oluşturulması gerekiyor.

KVKK rıza metni olmadan kullanılan veya paylaşılan kişisel veriler suç kapsamında sayılmaktadır. Bu sebeple gerçek veya tüzel kişilerin amacına uygun olarak KVKK rıza metni oluşturması ve bunu kanuna uygun yapması gerekmektedir. Birçok gerçek ve tüzel kişilik bu işlemlerde hataya yer vermemek adına danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaktadır.

İşletmenize Özel KVKK Rıza Metni Nasıl Oluşturursunuz? 2

KVKK Rıza Metininde Dikkat Edilecek Noktalar

KVKK rıza metni oluştururken metnin belirli bir konuyu ihtiva etmesi, rızanın bilgilendirme esaslı olması ve özgür iradeyle açıklanması unsurları önceliklidir. Açık rıza metinleri kişilerin özgür iradesiyle verildiği gibi kişinin talebi halinde geri alınabilir niteliktedir. Bu nedenle KVKK rıza metni düzenlenirken uzman bilgisi dahilinde yapılması her iki tarafın da güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.

Kişisel veri kullanmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin danışmanlık hizmetlerinden yararlanması kanuna aykırı veri kullanarak suç işlemenin önüne geçmede önemli rol oynar. Zira kişisel verilerin kullanılmasında kurum tarafından çok ciddi kontroller yapılmaktadır.

Kişisel Verilerin Kullanılmasında Danışmanlık Hizmetleri

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kişisel verilerin kullanımında daha dikkatli olmak zorunlu hale gelmiştir. Kanuna aykırı kişisel veri kullanımı yapanlara ise büyük yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu sebeple kanun ve kişisel verilerin işlenmesinde uzman danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak gerçek veya tüzel kişilerin çıkarına olan bir işlemdir. Kişisel verilerin işlenmesi ve kullanılmasında Verbis sistem yetkilisi, işlem yetkilisi gibi süreçlerin işgücü kaybı doğurması ve ekstra personel ihtiyacı yaratması gibi sorunlar danışmanlık hizmetleri alarak minimum gider olarak ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca kanuna aykırı bir veri kullanımı sonrası oluşacak yaptırımlar ciddi sonuçlar da doğurduğu dikkate alınırsa danışmanlık hizmetlerinin gerçek veya tüzel kişiliklere büyük avantajları vardır.

Kaynak : Bilimp

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright 2010 Hakkı DUMAN Kişisel Blog. Tüm hakları saklıdır.